Gitaarspelen leer je thuis!   

Gitaarspelen leer je niet op de wekelijkse les van een half uur. Dat leer je thuis.
Bedenk: de docent kan niet voor je oefenen, dat zul je echt zelf moeten doen.....
In de les wordt herhaald wat je in de les daarvoor geleerd en thuis ingestudeerd hebt.
Je krijgt tips om je spel te verbeteren, waarmee je weer thuis aan de slag gaat. En je leert er nieuwe dingen, die je weer thuis moet oefenen. De bedoeling is dat je de volgende les de behandelde stof ongeveer beheerst.

klik hier voor een samenvatting van gitaartechniek

Oefenen is voor de een geen probleem, maar voor de ander een moeilijk in te plannen bezigheid. Wil je iets nieuws leren, dan ontkom je niet aan het trainen van de nieuwe vaardigheid. Dat geldt voor alles, ook voor muziek. Zie het als sport: je moet je spieren, je hersenen trainen om iets nieuws te leren. En net als bij sport gaat dat niet zonder enige inspanning.

Speel een moeilijk/nieuw stuk eerst heeeeel langzaam. Bijna altijd lukt het dan wel. 

Is een liedje of een oefenstukje moeilijk? Kijk dan waar de knelpunten zitten. Speel die ene lastige maat of een stukje van twee moeilijke maten telkens opnieuw, net zolang tot je het zonder fout kunt spelen. 
De 3 x goed methode: klik hier!  Nog beter: 10 x goed!

Heb je een CD met begeleiding erbij? (Of meespeeltracks op deze website, Youtube, Spotify... hierna "opname" genoemd.)  Leer dan eerst het liedje zonder opname. Als het moeilijk is kun je naar de opname luisteren, lees dan met de bladmuziek mee, dan begrijp je het liedje beter. Pas als je een stuk ongeveer foutloos kunt spelen, speel dan met de opname mee. 

Zorg dat je gitaar klaar staat. Ergens waar je hem ziet staan, of hangen. 

Bewaar je gitaar niet in de hoes! Die hoes is er alleen voor het vervoer op en neer naar de gitaarles. (En naar de repetitie of het podium.)
Maak een fijne oefenplek, waar je muziekstandaard met bladmuziek, stoel, voetenbank en gitaar klaar staan. Op deze manier hoef je alleen maar te gaan zitten, en je kunt meteen van start gaan. Dit stimuleert om meerdere malen per dag de gitaar te pakken.

Oefen liever 3 keer tien minuten per dag, dan 1 keer een half uur. Probeer een (of meer) vast tijdstip van de dag te vinden om gitaar te spelen. Bijvoorbeeld na (of voor) het ontbijt, meteen uit school, als er gekookt wordt, voor het slapen gaan. Ouders: help je kind hier mee! 

Speel eens hetzelfde liedje vijf keer achter elkaar. Je zult merken dat het dan steeds beter gaat.
Speel ook zonder bladmuziek. Pruts lekker eens wat, of verzin zelf iets.
Eindig een oefensessie met een stukje wat je al goed kent: trakteer jezelf op een toetje!

Speel regelmatig oude stukken door, daaraan zul je merken dat wat destijds moeilijk was, opeens makkelijk is. Dat komt omdat je getraind hebt.
Zoek (naast je wekelijkse les) doelen: geef een concert voor je familie, op school, voor vrienden. Betrek je ouders/kinderen/partner/huisgenoot bij je spel, laat iemand meezingen, doe het samen. 

Zoek popsongs op jouw nivo! Bijvoorbeeld hier. 

Met oefenen zit je in een kringetje: als iets te moeilijk is gaat het niet goed en klinkt het niet mooi. Daardoor heb je weinig zin om het stuk te oefenen waardoor het moeilijk blijft. Dat kringetje kan ook de andere kant op: Hoe meer je oefent, hoe beter het lukt. Hoe beter het lukt, hoe leuker het is. En hoe meer zin je krijgt om nog meer te oefenen/spelen....

Ontdek dat gitaarspelen leuk is! En hoe meer je leert, hoe leuker het wordt….

Ik hoor vaak: "ik heb geen tijd gehad om gitaar te spelen". Vaak komt dat neer op "ik heb geen tijd GEMAAKT om gitaar te spelen. Kwestie van willen en beslissen wat je belangrijk vindt: een half uur langer gamen, in bad/bed liggen, of gitaarspelen....

Zelfs de allergrootste talenten hebben wel 10.000 (tien-duizend!) uur gitaar gespeeld/geoefend voor ze echt goed zijn! Een geweldige hobby, maar het kost veel tijd!
Samen met anderen is het nog leuker: zoek een partner om samen mee te spelen. Of sluit je aan bij een (gitaar)groep.

Over snaren: gemiddeld een keer per jaar zul je moeten investeren in nieuwe snaren. 
Die kun je er zelf opzetten, of dat kun je laten doen. Door mij, of door iemand in een gitaarwinkel. Bijvoorbeeld bij MGear aan de Maasstraat in Weert.
Als je een beetje handig bent, kun je het zelf. Op Youtube kun je vinden hoe het moet.
Als je je gitaar poetst, ga dan nooit met een vochtige doek over de snaren. Ze gaan er van roesten. Vooral de snaren van een countrygitaar of elektrische gitaar kunnen daar niet tegen.